Az angol szurkolók csalódottak, de pánik azért nincs

Anglia szomorkodik, mert négy angol együttese esett ki a negyeddöntőkben. Az esélyes és címvédő Manchester Cityt a Real Madrid, a jó formában lévő Arsenalt pedig a gyengélkedő Bayern München búcsúztatta a Bajnokok Ligájában. A szezon hajrájára elfáradó Liverpool összesítésben 3–1-re veszítette el negyeddöntőt az Atalanta ellen, míg West Ham United szintén 3–1-re a német bajnok Leverkusen ellen az Európa-ligában.

Egyedül a Aston Villa jutott a négy közé, miután tizenegyesekkel megnyerte a párharcot a Lille ellen a harmadosztályú tornán, a Konferencia-ligában.

A BBC összeállításból kiderül, hogy a 2002–2003-as és a 2014–2015-ös szezon után harmadszor fordul elő, hogy nincs angol együttes a két legrangosabb európai kupasorozatban. És az elmúlt húsz szezonban pedig csak a negyedik eset, hogy nem lehet a Premier League-nek döntős csapata. Ez azért is fájó mert a BL-döntőt a londoni Wembley Stadionban, az Európa-liga finálét pedig a dublini Aviva Stadion játsszák majd.

A brit szurkolók szívesen látták volna, ha megismétlődik az öt évvel ezelőtti eset, amikor angol házidöntőket rendeztek: a Liverpool a Tottenhamet verte a Bajnokok Ligája fináléjában, a Chelsea pedig az Arsenal ellen nyert le az Európa-ligában.

A „visszaesést” azért is nehéz megmagyarázni mert az elmúlt tíz évben a Premier League csapatai költhettek a legtöbbet átigazolásokra. A legtöbbet költő húsz csapat közül tizenhárom angol, például az elmúlt évtizedben a Manchester United több mint egymilliárd fontért igazolt játékosokat, a Chelsea 885,5 millióért, az Arsenal 746,9 millióért. A listán 12., Liverpool csak 395,3 millióért, de még Szoboszlai csapata is megelőzi a BL-elődöntős Bayern Münchent (294,1 millió) és Real Madridot (277,6 millió font).

SA sok millió átigazolásra költött fontból az angol csapatok annyira megerősödtek, hogy a Premier League nagyon kiegyensúlyozott lett, minden pontért meg kell küzdeni még a legjobb csapatoknak is. Ezért a szezon vége fele, több mint ötven szoros tétmérkőzés után érthetően fáradtabbak, mint a riválisaik.

Guillem Balague spanyol szakíró szerint is Premier League nagyon megterhelő ugyan a játékosoknak, de túl korai lenne még temetni az angol focit: „Ha ez folytatódni fog évekig, akkor lehet problémáról beszélni. Szerintem ez a szereplés csak egy baleset volt, s az angol csapatok visszaszerezni a dominanciájukat, már a következő szezonban.”

A három európai ligában két-két német, olasz és francia csapat került a legjobb négy közé.

Az elődöntők programja

BAJNOKOK LIGÁJA, 1. MÉRKŐZÉSEK
Április 30. : Bayern München (német)–Real Madrid (spanyol)
Május 1.: Borussia Dortmund (német)–Paris Saint-Germain (francia)
VISSZAVÁGÓK, Május 7.: Paris Saint-Germain –Borussia Dortmund.
Május 8.: Real Madrid –Bayern München
A döntő június 1-én lesz Londonban, a Wembley Stadionban.

EURÓPA-LIGA
Első mérkőzések – május 2.: Roma (olasz)–Bayer Leverkusen (német), Olympique Marseille (francia)–Atalanta (olasz)
Visszavágók – május 9.:Bayer Leverkusen–Roma. Atalanta–Olympique Marseille. A döntő május 22-én lesz Dublinban.

EURÓPA-KONFERENCIA-LIGA
Első mérkőzések – május 2.: Aston Villa (angol)–Olympiakosz (görög), Fiorentina (olasz)–FC Bruges (belga)
Visszavágók – május 9.: Olympiakosz–Aston Villa, FC Bruges–Fiorentina. A döntő május 29-én lesz Athénban.

Írta a Magyar Hírlap