Fél másodpercnyire a bronztól

Fantasztikus csatában lett 4. Rasovszky Kristóf 5km-en, Betlehem Dávid pedig ezután a 6. hely után már mosolygott, akárcsak a 20. születésnapján 20. Szimcsák Mira és a pályafutása utolsó vb-jén beugróként 33. helyen beérő Olasz Anna.

„Tényleg nem hagytatok nekem szalámis pizzát?” – méltatlankodott Betlehem Dávid nagyjából tíz perccel azután, hogy hatodikként ért célba az elképesztő csatát hozó 5km-es versenyt követően. A 10km 6. helye után teljesen más hangulatban zsörtölődött, most aztán megvonta a vállát és szarkasztikusan megjegyezte: „Hamarabb kellett volna beérnem, és akkor nyilván jut még…”

Rasovszky Kristóf szokásos higgadtságát egy pillanatra sem veszítve el látott neki egy négysajtos verziónak – miután erősen belenyúlt a délutánba a viadal, és a korábban beérkezett lányok már nagyon éhesek voltak –, holott világbajnokunk éppenséggel dühönghetett volna, hiszen 0.5 másodperccel maradt le a bronzéremről s ért be negyedikként.

„Azért nem cserélném azt az aranyat el semmire” – mondta később, miközben azt elemezte, hogy ötezer méteren az ő stílusa nem tudott annyira dominálni, mint a komolyabb erőbefektetést igénylő olimpiai távon. Feleannyi idő alatt nem zsigerelődtek ki annyira a riválisok (bár a német favorit Florian Wellbrockot ismét elnyelték a hullámok úgy 3.5 kilométer után), azaz a helyezkedési manőverekben nem érvényesülhetett annyira. Így sem hiányzott sok az éremhez, és ha az utolsó métereken az olasz címvédő Greg Paltrinieri nem vág ki elé teljesen érthetetlenül, akkor tán „célfotósabb” lett volna a beütés a másik olasszal, Domenico Acerenzával. Ehelyett Rasovszky konkrétan elgázolta Paltrinierit, aki eltűnt egy pillanatra s vergődött be végül ötödikként, a tempóvesztést viszont Kristóf nem tudta kompenzálni, ezért Acerenza simán bement harmadiknak, a két francia, Logan Fontain és Marc-Antoine Olivier beérésére ezúttal nem volt esély.

„A tavalyi váltós incidens óta már attól féltem, hogy kizárnak, de erről most abszolút nem tehettem” – kommentálta a történteket Rasovszky, aki közölte, ha a lányok jól mennek csütörtökön, akkor Betlehem Dáviddal úgyis behozzák elsőnek a váltót.

A zárószámban érdekelt lányok közül Fábián Bettina ezúttal a partról szurkolt, Szimcsák Mira picit jobbat várt magától, de megint gazdagodott néhány tanulsággal – meg egy csodás élménnyel. Klubtársa, a medencés hátúszó Szabó-Feltóthy Eszter ugyanis Pádár Nikolettával egy rögtönzött tortával várta a parton, pontosabban egy vaníliás muffinba szúrt gyertyakollekcióval, amit a vad szélben nem lehetett meggyújtani, virtuálisan elfújni viszont igen: a 20. hely után imígyen megünnepelt 20. születésnap mindenesetre azonnal jobb kedvre derítette Mirát.

Másik indulónk, Olasz Anna pedig hagyományosan elronthatatlan jókedvvel jött ki a vízből: edzéseit a méltó júniusi Eb-búcsúra hangolták, hogy most Fábián helyett beugróként 33. lett, igazából keveset számít. Hetedik vb-jén is úszhatott, ami legalábbis magyar rekord, ő pedig csilingelő nevetéssel fogadta az öleléseket, és hiába kérte néhány médiás, hogy adjon könnyes interjút, mindenki Annácskája csak mosolygott: „Sírni, én? Még akkor sem ment, amikor tényleg rossz dolgok történtek velem.”

Na, ezért fog rettenetesen hiányozni.

Magyar Úszó Szövetség