Borzasztó: az edzők már a gyerekeket is doppingolják

A Megmentő hadművelet jelentést a WADA hírszerzési és nyomozási osztálya készítette, és részletesen beszámol azokról a jelentős kihívásokról, amelyekkel mind a kiskorúak, mind családjaik szembesülnek, amikor egy gyermek doppingellenőrzési tesztje pozitív lesz egy tiltott anyag vagy egy gyógyszer használata miatt.

A WADA Bizalmas Információs Osztálya (CIU) 2021-ben hívta fel a figyelmet arra, hogy a kiskorúak, köztük a serdülőkor előtti sportolók körében megnőtt a doppinggal kapcsolatos bizalmas bejelentések száma. Ezért WADA elindította a Megmentő hadműveletet.

A program kulcsfontosságú szempontja volt, hogy ne csak a doppingvétséget elkövető kiskorúaktól szerezzenek információt, hanem családtagjaiktól és támogató hálózataiktól is. A VOA News amerikai sajtó arról számolt be, hogy 2012 óta a vizelethajtók, stimulánsok és anabolikus szteroidok voltak a leggyakrabban talált anyagok több mint 1500 pozitív tesztben. Közülük a legfiatalabb vizsgált gyermek nyolc éves, a doppingügyben szankcionált legfiatalabb pedig 12 éves volt.

A jelentés szerint egy kiskorú feltárta azt a rendkívüli nyomást, amelyet ő és más sportolók éreztek a férfi edzőjüktől a súlyuk csökkentése miatt. „Ez a nyomás magában foglalta azt a lehetetlen elvárást, hogy megfékezzék a pubertás hatását, mivel ez állítólag negatívan befolyásolná a versenyképességüket” – mondta egy fiatal lány.

Az insidethegames honlap beszámolója szerint a fiatal sportolók vizsgálatakor a leggyakrabban kimutatott doppingszer a vizelethajtó furosemid volt Oroszországban, az anabolikus szteroid stanozolol Indiában és a clenbuterol Kínában.

A súlyemelésben a stanozolol volt a leggyakoribb tiltott szer, az atlétikában az EPO és az állóképesség-növelő hormon, a kerékpározásban pedig a meldonium.

A jelentés megállapította, hogy a pozitív tesztek körülbelül 80 százaléka szankciókhoz vezetett. Egyes tesztek szisztematikus doppingra utaltak, például több kiskorú is pozitív eredményt adott ugyanarra az anyagra az ugyanazon a napon vett mintákból.

Az elemzés feltárta, hogy a legtöbb doppingeset a fiataloknál Oroszországban és Indiában történt, a sportágak közül pedig már a gyereknél is a legdoppingérzékenyebb sport az úszás és az atlétika.

Írta a Magyar Hírlap