Miami: Időbüntetés miatt változott a nagydíj végeredménye

A miami verseny hajrájában Carlos Sainz Jr. támadta Oscar Piastrit a 17-es kanyarnál, amikor kissé elvesztette az irányítást a Ferrari hátulja felett, majd összeért az ellenfelével. Az eset következményeként a McLaren első vezetőszárnya olyan mértékben sérült, hogy az ausztrál pilóta a bokszutcába kényszerült új elemért, és visszaesett a mezőny végére.

A sportfelügyelők megvizsgálták az incidenst a leintést követően, majd arra jutottak, hogy Sainz tehető felelőssé a balesetért, mivel elrontotta a féktávot, miközben a vetélytársa elegendő helyet hagyott a számára a csata során. A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) a hivatalos indoklásában ugyanakkor rámutatott, hogy az ütközés nagy valószínűség szerint nem következett volna be, ha a ferraris nem veszti el a versenygépe hátulját.

Így a szokásos 10 másodperces időbüntetés, valamint két büntetőpont helyett 5 másodperces időbüntetést és egy büntetőpontot osztott ki a Ferrari versenyzőjének. Az eredetileg negyedikként célba érő Sainz a szankció után az ötödik helyre szorult vissza, a negyedik pozíciót Sergio Pérez örökölte meg tőle.

Kevin Magnussent is vizsgálták a floridai futam után, a dán bokszutca áthajtásos büntetést kapott, amit 20 másodperces időbüntetéssé konvertáltak. A dán a biztonsági autós szakasz alatt hajtott be a bokszba és nem cserélt kereket, a hibát a Haas magára vállalta. A hétvégén a büntetéseket halmozó versenyző a 19. helyre esett hátra, és mindössze két büntetőpontra került az egyfutamos eltiltástól.

Írta a Magyar Hírlap