Lemaradhatnak az olimpiáról a magyar atlétaváltók

SM
2024. május 6. hétfő. 18:38

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) beszámolója szerint a bahamai váltó világverseny első napján a 4×400 méteres vegyes váltó állt először rajthoz. A Molnár Attila, Mátó Sára, Enyingi Patrik, Molnár Janka összeállítású négyes a 2. futamban 3:16.80-as idővel a 4. helyen ért célba. A magyar csapat másik váltója, a nők 4×100 méteres, 4. futamában állt rajthoz. A Csóti Jusztina, Kocsis Anna Luca, Takács Boglárka, Sulyán Alexa alkotta kvartett 43.66 másodperces idővel futamában a 6. helyen végzett.

Ez a tudósítás, ha nem is megtévesztő, de azért hiányos, mert nem derül ki, hogy váltóink hányadik helyen végeztek a 32-32 csapatos versenyszámokban. Utánanéztünk: a versenyszámonként négy-négy futam első két helyezettje jutott a döntőbe, amely olimpiai indulást jelentett. Összesítésben a női és a vegyes váltónk is a 19. helyen végzett, tehát távol voltak a kvótaszerzéstől.

A MASZ beszámolója szerint a bahamai verseny második napján került sor a vigaszági futamokra. A 4×400 vegyes váltók első futamában állt rajthoz, az Enyingi Patrik, Rapai Fanni, Molnár Attila, Molnár Janka összeállítású négyes 3:18.78-as idővel futamhetedikként zárt. A nők 4×100 méteres versenyszámának második vigaszági futamában a Csóti, Kocsis, Takács, Sulyán alkotta kvartett 44.04 másodperces idővel futamában a 3. helyen végzett.

Összesítésben a vegyes váltónk a 17., a női a 15.helyen végzett. Nem pontos eredményközlés mellett sokatmondó Scheidler Géza, a MASZ sportszakmai igazgatójának a véleménye: „A magyar váltóknak jelentősen szűkült a bahamai eredményekkel az esélyük az olimpiára, de a júniusi római Európa-bajnokságon még lehet javítani. Mindkét csapatot fiatal atléták alkották, óriási eredmény lett volna már most a kvalifikáció megszerzése. Számukra valójában a 2028-as játékok, a következő olimpiai ciklus jelent majd erősebb pozíciót.”

Az elmúlt évtizedekben már megszokhattuk, hogy a magyar atlétikában mindig a jövő csapatát építik…

Írta a Magyar Hírlap