Pétervári-Molnár az olimpiai kvótáért indul

MH/ MTI
2024. április 26. péntek. 14:58

Pétervári-Molnár Bendegúz a kettes pályán várta a kezdést, a rajt után beállt a továbbjutást érő harmadik helyre, amit a végén remek hajrával meg is tartott (7:16.75 p), ezzel biztosította helyét a vasárnapi A döntőben.

„Nem annyira volt ebben a futamban taktika, inkább amikor kinéztem, akkor azt állapítottam meg, hogy azért itt fel kell kötni nemsokára a gatyaszárat. Azt sejtettem, hogy a lengyel előbb vagy utóbb le fog állni, mert mindig ilyen technikát alkalmaz, addig megy, amíg megy a bor, aztán megáll. A moldáv versenyző meglepett, azt viszont azonnal kihasználtam, amikor bizonytalankodott, és amikor láttam, hogy elkezdett lemaradni, akkor azonnal odatettem magam, mert gyorsan össze kellett törni a lelkét. A töröknél biztosra vettem, hogy durva hajrát fog nyomni, ezért is akartam egy kicsit elszökni” – mondta az MTI-nek a futam után a Budapest Evezősegyesület kétszeres olimpikonja. Hozzátette, hogy maradt még a pályában, ráadásul egy nap pihenő következik, így a vasárnapi fináléra bőven lesz még tartaléka. Bár elmondása szerint a pályabeosztás szempontjából érdemes lett volna „megfogni” a bolgár vagy a szlovén riválisát, mivel ezzel a harmadik hellyel várhatóan külső pályára kerül majd.

A pénteki versenynap magyar szempontból Pető Zsolt paraevezős pályaosztó futamával rajtolt a PR1 kategóriájú férfi egypár versenyszámban. Pető az egyes pályán kapott helyet és szinte végig a második helyen evezve 11:19.25 perc alatt teljesítette a 2000 méteres távot, amelyen a spanyol Javier Garcia Martinez mögött ért célba.

A nőknél Gadányi Zoltánának az első kettő között kellett volna végeznie a vasárnapi kvótaosztóhoz, az MTK evezőse azonban nem tudta tartani az iramot a mellette evező török és szlovén versenyzővel, végül harmadik helyen zárt (8:18.48 p), így szombaton a B döntőben folytatja a versenyt. Ez azt jelenti, hogy Szegeden nem jut olimpiai indulási joghoz.

„Úgy szerettem volna visszatérni, hogy megmutatom hogyan is tudok versenyezni, de ez most még nem sikerült. Sokan azt mondják, jó versenyző vagyok, ezt szerettem volna azoknak is megmutatni, akik még nem ismernek, nem akartam, hogy csalódjanak bennem, de szombaton tényleg megmutatom, hogy jó versenyző vagyok” – mondta az MTK 26 éves evezőse. Hozzátette, szeretne többet beleadni a május 19. és 21. közötti luzerni világkvalifikáción. „Mivel itt nem érzem magam olyan jó formában, ezért lehet, hogy három hét múlva már sikerül egy jól összerakott formát kihozni, amellyel azt érzem, hogy jól versenyzem.”

A kvalifikációs futamokat a férfi könnyűsúlyú kétpárevezős reményfutam zárta, amelyből az első négy célbaérkező juthatott be a legjobb hat közé, Galcsó Vencel és Szőllősi Balázs egy hellyel csúszott le a A döntőről (7:05.39 p), így szombaton Gadányihoz hasonlóan a B-ben állnak rajthoz.

Írta a Magyar Hírlap