Lefújták a kínai hatóságok Varga Csaba expedícióját

Az ismert magyar hegymászó, Varga Csaba ugyan csalódott, hogy a kínai hatóságok nem engedélyezték számára álmai megvalósítását, de máris egy új expedícióra készül – számolt be a fejleményekről a Magyar Nemzet.

A hegymászó még április elején indult el, hogy feljusson a világ 14. legmagasabb hegycsúcsára. Indulása előtt úgy nyilatkozott, hogy pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül első magyarként szeretné megmászni a Himalája-hegység tibeti oldalán, a nepáli határhoz közeli hegycsúcsot.

Varga Csaba már korábban hangsúlyozta, a világ tizennégy nyolcezres csúcsa közül ugyan nem a Sisapangma a legmagasabb, de igencsak nagy próbatételt jelent az a keskeny gerinc, amely felvezet a 8027 méteren lévő főcsúcsig. Varga szerint az igazi kihívás ezekben a magasságokban az, hogy a hegymászónak saját erőből kell másznia, amelyhez előtte több akklimatizációs körre van szükség.

A nagyváradi hegymászó eddig hat, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsra jutott fel, amellyel a legsikeresebb aktív magyar alpinistának számít.

Objektum doboz

Írta a Magyar Hírlap