Csúcseső a Masters Súlyemelő Országos Bajnokságon Szombathelyen

A 2024. évi Masters Súlyemelő Országos Bajnokság 2024. április 20-án Szombathelyen a Haladás VSE szervezésében került megrendezésre a Rohonci út 3. alatti Haladás Sportkomplexum Tóth Géza Súlyemelő Termében, mely kiváló adottságokkal rendelkezik az országos bajnokságok méltó megrendezéséhez.

Szombathely első alkalommal adott otthont a masters súlyemelők országos vetélkedéséhez, egyben ez a megmérettetés 2024-ben is a Magyar Súlyemelő Szövetség támogatott versenye volt.

A versenyt Hencz Kornél Magyar Súlyemelő Szövetség szakmai alelnöke, egyben a Vas megyei Súlyemelő Szövetség elnöke és Dr. Muhoray Árpád, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnökségi tagja, egyben a Masters Bizottság elnöke és Bokor Zsolt Haladás VSE Sportigazgató nyitották meg. A házigazda Hencz Kornél háláját fejezte ki a támogatónak és minden közreműködőnek, külön kiemelve Márkus Erzsébet olimpiai ezüstérmes, a Haladás VSE súlyemelő szakosztály vezetőedzőjének és Lőrincz Istvánnak a versenybíróság elnökének a munkáját. Muhoray Árpád átadta a Magyar Olimpiai Bizottság és az MSSZ elnöke üdvözletét, eredményes versenyzést kívánt a versenyzőknek, Bokor Zsolt pedig a Haladás vendégszeretetéről biztosította a jelenlévőket.

A versenyre rekord létszámmal 84 fő regisztrált, végül a ténylegesen indulók létszáma 78 fő volt, 20 fő női versenyző és 58 férfi lépett dobogóra és értek el sokan ragyogó eredményeket.  Ez évben is jellemző volt a mastersekre a komoly megmérettetési szándék, az országos bajnoki cím komoly rangja és a Szombathelyi Haladás VSE vendégszeretete, ami okán is végül 11 fővel többen indultak az idei Masters OB-n mint tavaly.  A nagy létszám miatt igen célszerű módon a rendezők végül is 1 naposra, azon belül 6 önálló versenybe csoportosítva tervezték az OB lebonyolítását, amely így reggel 8.30-kor kezdődött és 21 óra után fejeződött be.

A versenynapon a küzdelmeket számos néző is megtisztelte, szinte folyamatos teltházat lehetett tapasztalni a nézőtéren, ahonnan sokszor hangos tapsvihar hangzott fel a sikeres gyakorlatok, szépszámú országos csúcsok után. A jelen lévő hozzátartozók, sporttársak és a súlyemelés ügye iránt érdeklődők mellett a versenyt mintegy ezren követték nyomon a Magyar Súlyemelő Szövetség honlapján interneten.

A hazai Haladás VSE versenyzői is magas létszámmal, 10 fővel vettek részt a bajnokságon, értek el kiváló eredményeket, a lejobb szombathelyi versenyzőnek felajánlott kupát Jáger Tamás nyerte el.

A versenyen 31 országos csúcs született, melyet 9-et szakításban, 11-et lökésben és 11-et összetettben állítottak fel. Ezek után méltán mondható, hogy csúcseső született a Masters Országos Bajnokságon.

 

 A csúcsokat elérő versenyzők a következők:

M40 81 kg Baranyai János 3x

M45 109 kg Gyurkovics Ferenc 3x (Nem hivatalosan szakításban a 150 kg-mal világ csúcsot is javított!

W35 64 kg Csillag Anett 3x

M50 73 kg Nagy Noel 3x

M50 67 kg Papp Péter 3x

W40 76 Blum Renáta 3x

W45 87 Bódis-Szabó Katinka 2x

W40 64 Bognárné Tóth Ildikó 2x

M80 89 kg Török János 3x

M70 67 kg Pátrovics Géza 3x

M60 89 kg Dr. Rosanics Péter 3x

Legeredményesebb Masters Női versenyzők:

I. hely Csillag Anett (BKV) 237 pont

II. hely Laczi Katalin (KTE) 225 pont

III. hely Bódis –Szabó Katinka (Fehérvári RC) 220 pont

Legeredményesebb Masters Férfi versenyzők:

I. hely Gyurkovics Ferenc (Pécs) 427 pont

II. hely Török János (KTE) 387 pont

III. hely Nagy Noel (KTE) 367 pont

A verseny lefolyása zökkenőmentes volt, az egészségügyi személyzet végig készenlétet látott el a helyszínen, ám baleset nem történt, óvás nem volt, a versenybíróság követelménytámasztóan, szigorúan ítélkezett, a versenyterület kordonnal leválasztásra került a nézőtértől, a bemelegítő teret függöny választotta el, az informatikai technika hibátlanul működött, a résztvevők számára büfé rendelkezésre állt. A versenyzők szólítását nagy rutinnal, határozottan, de udvariasan végezték. Az eredményhirdetéskor helyezettek számára az érmek, a legjobbaknak megítélt kupák átadására Hencz Kornél, Dr. Muhoray Árpád, Bokor Zsolt, Koós Veronika, Törökné Dankó Ilona és Boros Viktória sportvezetők és kiváló sportolók kerültek felkérésre.

Versenybírók:

Koós Veronika 2 CAT IWF.

Törökné Dankó Ilona Orsz.

Gyürüs Barbara I. o

Boros Viktória I.  o

Takács Tamás Orsz.

Pólya Márton II. o

Az Masters Súlyemelő Országos Bajnokság tortáját, a más korosztályos vagy felnőtt országos bajnokságok után immáron hagyományosan a celldömölki Rózsavölgyi cukrászda nagy szakértelemmel, a résztvevők számához méretezve készítette el. A verseny végére épp elfogyott, mindenki egészségére!  Köszönet érte!

Dobos Imre úr az MSSZ elnöke és Takács Mária az MSSZ főtitkára telefonon gratuláltak a Szombathelyi Haladás VSE Szakosztálynak az országos bajnokság megrendezéséhez, hangsúlyozva, hogy Szombathely város és a súlyemelő sport Tóth Géza világbajnok nevével fémjelzett hagyományait a masters sportolók országos viadalával is megtisztelő dolog ápolni. A masters súlyemelők sikerei jól népszerűsítik a súlyemelést, a sportos egészséges életmódot, hozzájárulnak a sportágunk elismertetéséhez, követendő példaként szolgálhatnak a fiatalabb súlyemelő sportolók számára.

Hencz Kornél, Márkus Erzsébet, Dr. Muhoray Árpád

Magyar Súlyemelő Szövetség