A nyolc közé kerülés a cél a férfi torna Eb-n

MH/ MTI
2024. április 23. kedd. 10:17

A magyar szövetség (MATSZ) honlapján Kovács István, a felnőttek szövetségi kapitánya a célkitűzés – a nyolc közé kerülés – mellett arról beszélt, hogy egyéni összetettben két versenyzőt vár a legjobb 16-ba, és további két szerenkénti döntős részvételben bízik. Hozzátette, olimpiai kvótaszerzésre is van lehetőség, az a tornász harcolja ki a párizsi indulást, aki egyéni összetettben a legelőkelőbb helyen zár azok között, akik korábban nem szereztek ötkarikás kvótát.

A felnőtt válogatottat Mészáros Krisztofer, Balázs Krisztián, Tomcsányi Benedek, Kiss Balázs, Molnár Botond és Závory Szilárd alkotja. Közülük Mészárosnak már van kvótája. Egyéni összetettben Mészáros, Balázs és Tomcsányi lesz érdekelt.

A tornászok szerdán a selejtezővel kezdenek, a nap végén máris eredményt hirdetnek egyéni összetettben, kialakul a csapatverseny nyolcas döntője, valamint a szerenkénti finálék mezőnye.

Altorjai Sándor, a MATSZ főtitkára úgy fogalmazott: a kontinensviadal elsősorban az olimpiai kvótaszerzésről szól, ez van a fókuszban, de természetesen a céljuk minél több döntős hely begyűjtése is.

A junioroknál Kis Dominik, Bogyó Dániel, Sas Nándor, Hamza-Vargity Bence és Kiss Zétény kapott helyet a magyar csapatban. A csütörtöki selejtezőt követően náluk is eredményt hirdetnek csapatban, illetve kialakul a szerenkénti döntők összetétele.

Puskás Jenő, az utánpótláscsapat szövetségi edzője bízik abban, hogy mindenki rontás nélkül, jó kivitellel tudja majd bemutatni a gyakorlatait. Hozzátette, fiatal, a nagy világversenyek tekintetében tapasztalatlan kerettel indulnak, ezért a csapatversenyben a 8-12. hely valamelyikének megszerzésében, illetve a rutinszerzésben reménykedik.

A lebonyolítás a selejtezőben a felnőtteknél és a junioroknál ugyanaz lesz: csapatonként az öt főből négy tornász mehet fel egy-egy szerre, amelyekből a legjobb három pontszámot veszik figyelembe. A felnőtteknél a csapatverseny döntőjében már csak három tornász mutathatja be gyakorlatát egy szeren, és mindhárom eredmény számít.

Az Európa-bajnokságon 37 nemzet 173 felnőtt és 129 junior versenyzője indul.

A női kontinensviadalt május 2. és 5. között rendezik szintén Riminiben.

Az Európa-bajnokság programja:
szerda:

  • felnőtt selejtező, egyben egyéni összetett verseny 10.00

csütörtök:

  • junior selejtező, egyben csapatverseny 10.00

péntek:

  • felnőtt szerenkénti döntők (talaj, lólengés, gyűrű) 18.00

szombat:

  • junior szerenkénti döntők 10.00, felnőtt szerenkénti döntők (ugrás, korlát, nyújtó) 16.30

vasárnap:

  • junior egyéni összetett döntő 10.00, felnőtt csapatverseny, döntő 15.30

Írta a Magyar Hírlap