Parádés 5. hely a férfi gyorsváltótól!

Fukuokában nem jött össze a döntő, most nyolcadikként becsusszantunk, a fináléban pedig csodás úszással az ötödik helyre jött be a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Jászó Ádám felállásban úszó 4×100-as gyorsváltó. A délelőtt biztossá vált kvóta mellé bónuszként a 7. helyig nyomakodtak fel a srácok az ötkarikás összesítésben.

A nyitónapi finálék közül a legutolsót figyeltük nagy erőkkel, hiszen férfi gyorsváltónk délelőtt szépen becsusszant a nyolcadik helyen – este viszont elképesztő módon odapakolták magukat a srácok, ráadásul Sós Csaba szövetségi kapitány szabad kezet adott a négyes tagjainak, hogy milyen felállásban akarnak úszni.

Délelőtt Szabó Szebasztián (49.32), Mészáros Dániel (48.62), Jászó Ádám (48.43), Németh Nándor (48.29) felállásban jöttek 3:14.73-at. Ezután Németh Nándi csapatkapitányként azt javallotta a társaknak, hogy ő áll fel elsőnek, és leggyorsabbként megóvja az oldalhullámoktól a többieket (ez sokat jelent!), Szabó Szebi is inkább repülőrajtos helyet akart magának, úgyhogy második helyre került, Mészáros Daninak megfelelt a harmadik pozíció, már csak az volt a kérdés, élete első világbajnokságán a döntőben Jászó Ádám mennyire érzi komfortosan magát a befejező ember szerepében.

Az erre vonatkozó kérdést konkrétan nem idéznénk, mert Németh Nándi nem az a típus, aki cukormázba csomagolja a mondandóját, de a lényeg, Ádám szemrebbenés nélkül közölte, hogy garantáltan nem fogja összeizélni magát – úgyhogy este az önszerveződő kvartett a nyolcas pályán lódult neki a távnak.

És nem győztük kapkodni a fejünket, hiszen Nándi másodikként érkezett száz után, Szebi harmadikként adta át a váltót, Dani – mindjárt részletezzük, miért – ugyan ezt nem tudta tartani (nem is várhattuk tőle), de Ádám ígéretéhez híven szenzációsan rajtolt és úszott, így végül megtartotta az ötödik helyet, egy századdal nyúlva le a görögöket a falnál.

A két rutinos róka komolyan begyorsult: Németh 47.89-et, Szabó 48.27-et (több mint egy másodperc!) jött, Jászó szinte századra ugyanannyit úszott, mind reggel (48.44), csak Mészáros Dani esett picit vissza (49.06). A 3:13.66 pedig azt jelenti, hogy az eddigi 13. pozícióból a hetedikre jött fel a kvartett az ötkarikás összesítésben, azaz jó pályát kapunk majd a párizsi előfutamban.

Daninál mellesleg tudni kell, hogy két napja futott be Amerikából, azaz nyolcórás időeltolódást kellett leküzdenie egyfelől, másfelől elmondta: „Az egyetemi csapatban egyáltalán nem érdekelte az edzőket ez a vébé, erre a váltóra elengedtek, de semmilyen formában nem készítettek fel rá, így sajnos nem tudtam kétszer ugyanolyan jól leúszni. De ígérem, az Eb-ig és az olimpiáig nagyon komolyan készülök, és addigra felgyorsulok.”

Miközben öltözködött – merthogy éjjel már repült is vissza – Petrov Iván virtuálisan megveregette a vállát Daninak: „Dani, légy büszke, miben leszel még ötödik a világon? Na ugye, csakis az úszásban. Eddzél tovább rendesen, jó lesz ez!” Dani mosolygott: „Igen, büszke vagyok… És jó leszek nyáron…”

Szabó Szebi a délelőtti „csomag” után – 50 pillén bejutott a középdöntőbe, aztán úszta a százat – még hümmögött egy sort, hogy nincs igazán formában, az ötven még csak-csak megy, de a száz szenvedés volt, viszont… „azért sokszor volt olyan, hogy délelőtt így ment, este meg összeállt.” És összeállt, avagy az ötven pille 11. helye után megrázta magát, és egy teljes másodpercet javulva oroszlánrészt vállalt abból, hogy a csapat a nyolcadikról az ötödikre lépett előre.

Ebben Németh Nándornak is komoly szerep jutott, avagy tökéletesen bejött az, hogy ő kezdett, így még Szebi is tiszta vízen úszhatott. „Ma kihoztuk magunkból a legtöbbet, és ennél így februárban, az adott körülmények között nem kívánhatunk szebbet” – összegzett a „cséká”.

Jászó Ádám pedig folytatta félelmetes bukaresti sorozatát, hiszen a rövidpályás Eb-hez hasonlóan ezúttal is 0.1-es reakcióidővel ugrott; s bár saját bevallása szerint visszafelé már „akadtak gondjai”, hatalmas szívvel hozta be a csapatot az ötödik helyre. Egyszersmind bebizonyította, hogy mentálisan nagyon rendben van, elvégre vb-döntőben utolsó helyen úszni komoly felelősség, Ádámnak azonban minden mozdulata arról árulkodott, hogy még élvezi is a kihívást az ifjú pécsi óriás.

Ez volt a nap fénypontja – már a kínai Pan Zhanlénak a váltó első embereként úszott 46.80-as, gigantikus világrekordja mellett, ami sportágtörténeti aranyérmet is hozott az ázsiaiaknak aztán –, az egyéni számokban középdöntőző győriek másolták egymást, Szabó Szebasztián 50 pillangón, Sebestyén Dalma pedig 200 vegyesen lett tizenegyedik.

Magyar Úszó Szövetség