A Magyar Sport Napja alkalmából Csik Ferenc-díjat oszottak

MH/MTI
2024. május 6. hétfő. 22:58

Az elismeréseket Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Schmidt Gábor helyettes államtitkár, valamint Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke adta át a Puskás Arénában rendezett nemzetközi sportdiplomáciai konferencia keretében.

Schmidt Ádám a köszöntőjében arról beszélt, hogy napjainkban a virtuális tér előretörésével sok hamis illúzió és példa tárul az emberek elé, emiatt sok esetben hamis irányba terelődik a fiatalok élete. Véleménye szerint ezért olyan hús-vér példaképekre van szükség, akiknek az életútja olyan példát ad, amely követésre érdemes. Kiemelte: most egytől egyig olyanokat díjaztak, akik a sportból jöttek, és olyan értékeket közvetítenek a társadalom valamennyi tagja felé, amelyek szerinte nélkülözhetetlenek.

„Ma igazi óriásokat köszönthetünk itt” – zárta mondandóját az államtitkár.

Deutsch Tamás hangsúlyozta, „ezen a napon győzteseket ünnepelünk”.

„Olyan hölgyeket és urakat, akik a teljesítményükkel – az ókori olimpiák érmeseihez hasonlóan – nem csupán babérkoszorút érdemelnek, hanem szolgálták a szűkebb és tágabb közösségük, egy sportegyesület, egy sportág, egy sportszervezet és az egyetemes magyar sport ügyét is” – tette hozzá.

A SOSZ elnöke biztos benne, hogy ez az elismerés valamennyiüket újabb és újabb munkára fogja sarkallni.

Az indoklás szerint Imre Géza olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok párbajtőröző sportolói pályafutásával és sportigazgatóként a Budapesti Honvéd Sportegyesületnél végzett kifogástalan és magas színvonalú munkájával érdemelte ki az elismerést. Felesége, a szintén ötkarikás és vb-ezüstérmes Kökény Beatrix kiemelkedő sportolói eredményei és az FTC kézilabda-szakosztályának sportigazgatójaként végzett sportvezetői tevékenysége elismeréseként kapta a díjat. A háromszoros olimpiai arany- és egyszeres ezüstérmes, világbajnok Kammerer Zoltánt, Göd polgármesterét a kajak-kenu sportágban elért kiemelkedő sporteredményeiért díjazták.

Selmeci Attila mesteredző, a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke, az olimpiai bajnok Milák Kristóf korábbi mestere, valamint Csoma Ferenc, a Magyar Edzők Társasága kiemelt edzői programjának atléta- és öttusaedzője egyformán kiemelkedő edzői munkájának, míg Kelemen Zoltán tornász szakedző, a Budapesti Honvéd Sportegyesület szakosztály-igazgatója több mint négy évtizedes sportolói, nevelői és oktatói munkájának elismeréseként vehette át a Bay Béla-díjat.

A rendezvényen összesen 15 díjat, illetve nyolc miniszteri elismerő oklevelet adtak át 22 sportembernek, valamint egy szervezetnek. A Kaposvári Sportközpont és Sportiskola leginkább közösségépítő munkájának köszönheti a miniszteri elismerő oklevelet.

A sportdiplomáciai konferencia keretében, a díjátadó előtt Schmidt Ádám és Schmidt Gábor sportvezetői tájékoztatót tartott a magyar sportirányítás elmúlt időszakának legfontosabb történéseiről. Ebben az államtitkár – többek között – bejelentette, hogy az olimpiai kvóta mellett a paralimpiai kvóta után is jutalom jár, és minden megszerzett paralimpiai kvótáért 2,5 millió forint támogatást kap az érintett sportági szakszövetség.

Schmidt Ádám a közösségi sportot és a szervezett keretek között történő rendszeres testmozgást népszerűsítő Sportoló Nemzet Programról is beszélt a magyar sportélet vezetőinek. Kiemelte: fontosnak tartották, hogy a hazai rendezésű olimpiai kvalifikációs versenyeken megjelenjen a Sportoló Nemzet Program, amely elősegíti, hogy minél többen megismerkedhessenek az adott sportágakkal és kipróbálhassák magukat az ezekhez kötődő aktivitásokban. Elmondta továbbá, hogy ennek keretében 2024 őszén egy rekreátor-pályázatot írnak ki, melynek elsődleges célja, hogy bővítsék a szabadidősport-szervező szakemberek körét a sportegyesületeknél. Teszik ezt annak érdekében, hogy a közösségi sportra nevelés még jobban beépüljön a mindennapokba, gyermekek és felnőttek számára egyaránt.

Írta a Magyar Hírlap