Öttusa vk – Változott a szófiai versenyen részt vevő csapat összeállítása

MH/ MTI
2024. május 5. vasárnap. 10:46

„Gulyás Michelle és Bőhm Csaba mégsem indul az idény utolsó világkupa-fordulóján. Mindketten a zsúfolt versenynaptár miatt hozták meg ezt a döntést, ugyanis Szófia után két héttel rendezik a világkupadöntőt Ankarában, utána két héttel pedig a világbajnokság következik” – mondta az MTI-nek Martinek János szövetségi kapitány, hozzátéve: bár a válogatási elvek szerint az olimpiai részvételért küzdő versenyzők három-három világkupán vettek volna részt, Gulyás és Bőhm esetében a szófia verseny kimaradása nem okoz hátrányt, mert a válogatásba a két legjobb eredmény számít, és ők jól állnak a ranglistán.

Martinek János arról is beszélt, hogy a világkupa-döntőn Gulyás Michelle részvétele biztos, és eddigi vk-szereplése alapján valószínűleg meghívást kap Bőhm Csaba és Szép Balázs is.

A bulgáriai versenyen magyar részről Guzi Blanka, Erdős Rita, Barta Luca, Szép Balázs, Demeter Bence és Tamás József indul.

A márciusi, kairói vk-n Gulyás győzött, Bőhm ötödik, Szép hetedik Bereczki Richárd kilencedik lett. Április második felében, Ankarában Bauer Blanka a 11. helyen végzett, majd ugyanő egy héttel később, Budapesten hatodikként zárt, míg Gulyás itthon a tizedik helyen futott a célba. A magyar fővárosban a férfiaknál Szép ezüstérmet nyert, Demeter Bence ötödik, Bőhm hatodik, Koleszár Mihály pedig 11. lett.

Olimpiai kvótát idén már csak a június 9-től 16-ig tartó kínai világbajnokságon, Csengcsouban lehet közvetlenül szerezni, végül a női és férfi mezőnyt a kvalifikációs ranglistáról tölti majd fel a nemzetközi szövetség. Ebből a szempontból fontosak a vk-helyezések. Egy nemzetből nemenként két versenyző nevezhető a párizsi játékokra, így ha több kvóta jön össze, az adott szövetség dönt az indulókról.

Írta a Magyar Hírlap