Giro d’Italia – Pogacar hegyi befutós sikerével átvette a rózsaszín trikót

Vasárnap a San Francesco al Campo és Oropa közötti 161 kilométer és hegyi befutó várt a versenyzőkre. A Visma-Lease a Bike magyar versenyzője a szombati nyitónapon kilencedik lett, s amint a csapat egyik edzője, Marc Reef az M4 Sport helyszíni stábjának elmondta: Valter megmutatta, hogy nagyon jó erőben van, és ha az utolsó emelkedőn az élmezőnnyel tudott volna tartani, akár a szakaszgyőzelemért is harcban lehetett volna.

„Megmutatta, hogy Tadej Pogacarral és Jhonatan Narváezzel is tudja tartani a lépést a hegyen. Nagy dolgokra számíthatunk tőle ezen a Girón” – fogalmazott. Az MTI-nek küldött értékelésében Valter rámutatott: elvárások nélkül tekerhetett, nagyon erős lábai voltak és könnyedén ment át a hegyeken.

Erre a második szakaszon is szüksége volt, hiszen két harmadik kategóriás emelkedő után az első kategóriás Oropán zárult a táv, a 11,8 kilométer hosszú, 6,2 százalék átlagmeredekségű hegy a céltól öt kilométerre 15 százalékos meredekkel fogadta a kerékpárosokat. Valter csapattársa, a holland Robert Gesink nem volt ott a rajtnál: előző napi bukása nyomán a vizsgálatok kisebb törést állapítottak meg a kezében, így feladta a viadalt.

Nyitott pályakerékpáros velodromból rajtolt a mezőny, amelytől öt olasz szökevény tekert el négy percre. A hegyekhez közeledve volt egy kisebb bukás a mezőnyben, egy lassú kanyarban négyen kerültek az aszfaltra, köztük a Visma sprintere, a holland Olav Kooij, illetve a két évvel ezelőtti Tour de Hongrie győztese, az ír Eddie Dunbar, és vérző sérülésekkel bár, de mindketten folytatni tudták a viadalt. 43 kilométerrel a cél előtt Valter is bukott egy útszűkületnél, fájdalmas arccal visszaült a kerékpárjára, hogy az emelkedőn nagy tempóban haladó mezőny után induljon, majd sikerült is a felzárkózás a magyar bajnoknak. A legnagyobb esélyesnek tartott, a nyitóetapon harmadik szlovén Tadej Pogacar 12 kilométerrel a cél előtt első defektet kapott, majd alacsony tempónál el is dőlt, ám csapattársai segítségével gyorsan visszazárkózott a mezőny elejére.

Hat kilométer volt hátra, amikor gyorsított a tempón az UAE, s elkapta az utolsó szökevényt is, Valter ekkor már nem volt ott az élcsoportban. 4,4 kilométerrel a befutó előtt indult meg Pogacar, mindenkit leszakított, és bár üldözői idővel összeálltak egy nagyobb csoportba, nem volt esélyük a beérésére, 27 másodpercet kaptak tőle. Sikerével a szlovén kiválóság a Tour de France és a Vuelta a Espana után immár a Girón is rendelkezik szakaszsikerrel, ráadásul debütánsként ölthette magára a rózsaszín trikót.

Valter 6:54 perc hátránnyal az 55. helyen tekert célba, összesítésben 7:18 perc lemaradással a 43.

„Nem volt nagy sokk a bukás, gyorsan felpattanam, láttam, hogy a váltóm letört, ezért kerékpárt kellett cserélnem. Egymagam gyorsan felértem a mezőnyre, ez elég bíztató volt, a végén egész sokáig, az utolsó hét kilométerig ott voltam, de azért nem esett kifejezetten jól, főleg a bukás után” – értékelt Valter az M4 Sport csatornának. Elárulta: bár a csapat is azt mondta, elég odáig tartania magát az összetett menők csoportjával, szeretett volna minél tovább a kiemelt ember, a szakaszt hetedikként záró belga Cian Uijtdebroeks mellett lenni, hiszen hasonló a méretük, így gyorsan tudott volna kerékpárt adni neki szükség esetén, ám eddig tartott számára a nap.

„A tegnapi jó kezdés után egy picit balszerencsésebben alakult, de pozitív vagyok, szerintem jól fog sikerülni a verseny további része” – tekintett előre bizakodva Valter.

Pogacar már rózsaszín trikóban nyilatkozva kiemelte: jól érzi magát, valóra vált az álma azzal, hogy magára ötlhette a Maglia Rosát, és hogy immár mindhárom Grand Tourról van etapsikere. Mint mondta, elégedett a teljesítményével és a lábaival, és izgatottan várja, hogy rózsaszín trikóban tekerhessen a következő napokban. Meglátása szerint csapata remek munkát végzett, még az előző napinál is jobbat: társai a bukásánál jól reagálva bevárták, jó tempóban vitték fel a hegyre, így tökéletes napot zárhatott.

A legjobb fiatalt illető fehér trikót Uijtdebroeks vehette fel, aki bizakodását fejezte ki az M4-nek, hogy ezt a szintet tudja majd tartani a háromhetes viadal végéig. Kiemelte vismás csapattársai munkáját, akik vigyáztak rá, és dolgoztak érte egész nap, mint mondta, örül, hogy a megkülönböztetett trikó viselésével visszaad nekik valamit cserébe.

Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny (eredmények a viadal honlapja alapján):
2. szakasz, San Francesco al Campo-Oropa, 161 km, hegyi befutó:
1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 3:54:20 óra
2. Daniel Martínez (kolumbiai, BORA-hansgrohe) 27 másodperc hátrány
3. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) azonos idővel
…55. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) 6:54 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Pogacar 7:08:29 óra
2. Thomas 45 másodperc hátrány
3. Martínez azonos idővel
…43. Valter 7:18 perc hátrány
Hétfőn a Novara és Fossano közötti 166 kilométer vár a 107. Giro d’Italia mezőnyére, amely 3400 kilométert teljesít, amíg május 26-án célba ér a római záróetapon.

Írta a Magyar Hírlap