Új üstökös a medencében: Jackl Vivien

Azt nem írhatjuk, hogy a még serdülő korosztályú Jackl Vivien az ismeretlenségből robbant be a felnőtt hazai, sőt már a nemzetközi élmezőnybe. Kocsis Márta tanítványára a szakemberek akkor figyeltek fel, amikor 2021-ben az ifjúsági bajnokságon 4:46.47 perces eredményével megjavította az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina által 1987-ben úszott korosztályos rekordját 400 méter vegyesen.

A Tatabányai VSE versenyzője azóta töretlenül fejlődik, a tavalyi országos bajnokságon a világbajnok Kapás Boglárka mögött 4:42.96-tal lett második, majd a belgrádi ifjúsági Európa-bajnokságon, újabb egyéni rekorddal, 4:40.66-tal győzött. Ezt a csúcsát javította meg a Budapesten zajló országos bajnokságon majdnem hat századdal (4:34.96).

Ez a világ idei második legjobb eredménye (a dohai vb-n ezzel utcahosszal lett volna aranyérmes februárban…). Korántsem mellesleg Vivien a 16 és a 17 évesek korosztályos rekordját is megdöntötte, az utóbbit Risztov Éva állította még fel, amikor ezüstérmet nyert 2002-ben, a berlini felnőtt Európa-bajnokságon.

Hogy mennyire volt meglepetés ez a kiugró eredmény? Edzője, Kocsis Márta elárulta: „A szintet szerettük volna, a füzetembe 4:37.8-at írtam, arra gondoltam, jó esetben 4:37.5 lesz… Hogy ez honnan jött… Nem tudom… Még vissza kell néznem a versenyt…”

A győztesnek a második Kapás Boglárka és háromszoros olimpia bajnok, ötödikként célba érő Hosszú Katinka is gratulált.

„Nem tudom, hogyan jött ez csúcsidő. Én csak arra törekedtem, hogy mindent beleadjak, hogy meglegyen az olimpiai A szint. Korábban úgy volt, hogy serdülőként az ifjúsági Európa-bajnokság lesz a fő versenyem. Ez most változhat” – nyilatkozta a tinédzser felnőtt bajnok.

Edzője egy korábbi interjúban elárulta a tanítványa sikerének a titkát: „Túl azon, hogy Vivien alkata is ideális, van még egy rejtett előnye is a többiekkel szemben: szinte nem savasodik be. A tejsav nem szaporodik fel a vérében, azaz nem nagyon fárad el, szinte korlátlanul terhelhető. Ez ritka ajándék. S az oroszlánszív is! Ha érzi, hogy jönnek föl rá, ha szorongatják, akkor rátesz még egy-két lapáttal.”

Jackl Vivien üstökösként robbant a felnőtt nemzetközi élmezőnybe, s nagy szüksége is van fejlődésére a korábbiakhoz képest gyengélkedő hazai női szakágnak.

Írta a Magyar Hírlap