Katalán körverseny: Valter 12. a zárónapon, Pogacaré a szakasz és az összetett

MH/MTI
2024. március 24. vasárnap. 15:55
Frissítve: 2024. március 24. 16:01

A Barcelona környéki, 145,3 kilométeres táv 1943 méter szintkülönbséget tartalmazott, a Visma-Lease a Bike 25 esztendős magyar bajnoka pedig jó tapasztalatokkal várta az egyhetes viadal vasárnapi zárását: három éve harmadik, két éve második volt a katalán nagyvárosban a Montjuicot magában foglaló útvonalon.

Utóbbi forgatókönyv valósult meg, már az emelkedő és a körpálya első teljesítésekor – összesen hatszor tették meg ezt a kerékpárosok – a nagy tempó rostálta a mezőnyt, amely az utolsó előtti mászáskor befogta a nap szökéséből legtovább kitartót. Röviddel ezután, még a lejtmenet megkezdése előtt tempót váltott az összetettet domináns különbséggel vezető szlovén Tadej Pogacar, de ekkor még csak az iram növelésének szándékával.

Az utolsó kör kezdetén Valter a mezőny hátsó felében helyezkedett, hét kilométerrel a cél előtt Thomas De Gendt indult meg, ám pályafutása utolsó katalán körversenyén nem tudott sokáig kitartani az elmúlt időszak egyik legjobb szökésspecialistája. Az utolsó három kilométerre egy nagyjából húszfős élcsoport állt össze, benne Valterrel és Pogacarral, ebből indított hosszú támadást utóbbi csapattársa, a portugál Joao Almeida, de utolérték. A mezőnyhajrában Pogacar diadalmaskodott, egy második hely mellett negyedik etapsikerét bezsebelve az idei viadal összetettje mellé. Valter 12. lett.

Összetettben Valter a 36. helyen végzett – a verseny honlapja alapján – 31 perc 38 másodperc hátránnyal. Pogacar mögött a második helyet a spanyol Mikel Landa, a harmadikat a két éve súlyos edzésbalesetet szenvedő kolumbiai Egan Bernal szerezte meg.

Írta a Magyar Hírlap