Egymillió dollárért úszhat világcsúcsot a doppingoló James Magnussen

Aron D’Souza, ausztrál üzletember elhatározta, hogy olyan világversenyt rendez, amelyen nem lesz doppingellenőrzés, de a teljesítményfokozó szerek nem lesznek kötelezők a résztvevők számára. A tervek szerint az első Endhanced Gamest az idén decemberben rendezik, a helyszíne még nem ismert.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság reakciója: „Az ötlet nem érdemel kommentárt!” Az Ausztrál Olimpiai Bizottság veszélyesnek és felelőtlennek nevezte az ötletet. Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai-szövetség brit elnöke azt mondta: „Senki sem veszi komolyan az Enhanced Games-t az atlétikán belül.” John William Devine brit akadémikus véleménye: „A sportvilágban, ahol az esélyegyenlőtlenség már most is burjánzik, a doppingtilalom megszüntetése csak elmélyítené a meglévő erkölcsi kudarcot.”

Az olimpiai bajnok úszó, Leisel Jones elmondta, hogy a kockázat miatt ő nem vesz részt ebben kísérletben, de kíváncsi arra, hogy legális doppingolással milyen eredményeket lehet elérni. „Ha ez megtisztítaná a sportot a csalásoktól, akkor az csodálatos lenne.”

A 2018-ban a versenyzéstől visszavonult egykori ausztrál úszósztár, James Magnussen viszont hajlandó teljesítményfokozó szerekkel világrekordot dönteni egymillió dollárért. A 32 éves Magnussen – aki 2011-ben és 2013-ban 100 méteres gyorson világbajnoki címet szerzett, azt tervezi, hogy visszatér, és részt vesz az Enhanced Games versenyen, ahol engedélyezik a tiltott szereket.

„Ha valaki doppingolásra kért volna úszó pályafutásom során, a válaszom egészen más lett volna. De már hat éve visszavonultam. A mostani döntésemben a pénz játszott szerepet, egymillió dollárt nehéz figyelmen kívül hagyni, mert a visszavonult sportolók nem kapnak ilyen anyagi lehetőségeket” – nyilatkozta Magnussen el az Oceanic nevű ausztrál lapnak.

Magnussen az 50 méteres gyorsúszás 20,91 másodperc világcsúcsát akarja megdönteni, amely még teljesítményfokozóval is nagyon nehéz lesz. A rekordot ugyanis a brazil Cesar Cielo 2009-ben az azóta betiltott, csúcstechnológiás „szuperdresszben” ért el. Magnussen egyéni csúcsa 21,52, amivel negyedik az ausztrál listán a nemzeti rekorder McEvon (21,06), Ashley Callus (21,19) és Eamon Sullivan (21,28) mögött.

„Azt akarom, megfelelő orvosi ellenőrzéssel készüljek, hogy biztos legyek abban, hogy semmilyen táplálékkiegészítőnek nincs hosszú távú negatív hatása a szervezetemre. De ha teljesítményfokozók komolyan javítani tudják a teljesítményemet, akkor az tudományosan és biztonságosan nézve szórakoztató esemény lehet az emberek számára” – mondta Magnussen.

„Itt az ideje, hogy fizessünk a sportolóknak és jutalmazzuk a kiválóságokat. Az olyan emberek, mint James, megérdemlik, hogy milliókat keressenek az általuk elért rendkívüli dolgokért” – mondta D’Souza, aki szerint NOB korrupt és kapzsi, és a jelenlegi olimpiai rendszer nem fizeti eléggé a sportolókat.

Írta a Magyar Hírlap