Három továbbjutás és két olimpiai váltókvóta

Sebestyén Dalma 200 vegyesen, Szabó Szebasztián pedig 50 pillangón jutott tovább a középdöntőbe az úszóviadal nyitónapján a dohai világbajnokságon, míg férfi gyorsváltónk este finálézhat. Négyszáz gyorson Rasovszky Kristóf és Pádár Nikolett ugyan lemaradt a fináléról, ám mindketten remekül teljesítettek a fő számaik előtt.

Sebestyén Dalma indította a nyitónapot 200 vegyesen, 12. idővel, biztos kézzel húzta be a középdöntőt, mint mondta, ahhoz képest, hogy februárban még sosem kellett világversenyen úszni, kifejezetten jónak érezte a produkciót. „Két ünnep között sem álltam le, hogy ne veszítsek az állóképességemből, itt pedig úgy gondoltam, nem kell teljesen kiúsznom magam reggel, és ez be is jött. Este jobb lesz, meglátjuk, meddig jutok.”

Győri klubtársa, Szabó Szebasztián 9. idővel, könnyedén tempózott a középdöntőbe 50 pillangón, és ő is azt fejtegette, hogy normál körülmények között ilyenkor még edzőtáboroznak. „Máskor február az alapozásé, még nekünk, sprintereknek is, nem érzem, hogy igazán jó erőben lennék, ehhez képest ez jó volt.”

Később a gyorsváltóban 49-es idővel kezdett, ami miatt morgott egy sort: „Az ötven még megy, ez a száz most nem esett jól, nem éreztem rendesen – este ennél jobb kell, az biztos. Egyébként volt már ilyen, hogy reggel sehogysem állt össze a száz, este meg hirtelen igen.” A többiek ugyanakkor szépen pörögtek, Mészáros Dániel (48.69) és Jászó Ádám (48.43) is szépen pörgött, Németh Nándor pedig kifejezetten jól spriccelt utolsóként (48.29), gyönyörűen visszahozta döntős helyre a csapatot.

Bár 400 gyorson egyik indulónk sem lett finalista, vízcseppnyit sem elégedetlenkedtek. Rasovszky Kristóf 11. lett, 57 századra a nyolcadiktól, világbajnokunk ugyanakkor már korábban jelezte, ellentétben Fukuokával, most a két hosszabb távban hisz. „Egy sor olyan dolgot nem csináltunk most a vb előtti felkészülés során, amit tavaly nyáron igen, ami miatt akkor nagyon magabiztosan álltam oda a medencés számokhoz. Egyszerűen azért, mert akkor az kellett a csúcsformához, most viszont csak az olimpia számít, azaz bőven van még mit hozzátenni ahhoz, amilyen állapotban most vagyok. Ehhez képest ez életem második legjobb eredménye, úgyhogy optimistán várom a nyolcszázat, de különösen az ezerötöt.”

Pádár Nikolett számára a 400 egy majdani új szerelemnek ígérkezik – leendő edzője, Bob Bowman nyáron azt mondta neki: szerinte ezen a távon lesz világklasszis –, amivel azért már ismerkedett korábban is, most pedig jelenlegi mestere, Gellért Gábor szerint kifejezetten jól érezte a ritmust, gyönyörűen, egyenletesen jött végig. Hogy Kiki éppenséggel így is elindította a rém idegesítő 9. helyezések sorát (reméljük, nem lesz több), megint más kérdés (0.35-re volt a finálé). „Tudtam, hogy az argentin lányt kéne megelőznöm, sajnálom, hogy nem sikerült, de ettől még reggel ez egy nagyon jó úszás volt, az eleje jól ment, a végén kellett volna még kicsit több, de elég durván besavasodtam.” Gellért maestro úgy véli, egy-két éven belül nagyon komoly tényezővé válhat Niki ebben a számban (is), mert nagyon jó úton jár, és minden ilyen versenyből rengeteget tud tanulni. Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy az első 12 helyezett között mindössze a német Gose és Pádár képviselte Európát, azaz mondjuk júniusban, a belgrádi Eb-n még komolyabb felkészülés után máris homoríthat egy komolyabbat Kiki.

És a végén jöjjenek az igazán jó hírek: a délelőtti előfutamokat követően biztossá vált, hogy mindkét 4×100-as gyorsváltónk ott lesz a párizsi olimpián! A szabályok értelmében a fukuokai érmesek mögött a tavalyi és az idei vb-n elért időket összessítik, és az alapján osztják ki a további 13 kvótát.

Nos, a férfiak – egyelőre – a 13., míg a hölgyek a 14. idővel garantált ötkarikás indulók; Németh Nándiék este még javíthatnak a fináléban, míg a lányok ma „játék nélkül” jutottak ki (most nem indítottunk váltót), mivel a fukuokai eredményük bőven elég volt a legjobb 16-ba kerüléshez (sőt, most annyival lassabb volt a mezőny, hogy a tavaly nyári előfutamos 3:40-es idővel most 4. helyen masíroztunk volna a fináléba).

Magyar Úszó Szövetség