Focipályán úszunk, de tudunk gólt lőni?

Meglehetősen exkluzív környezetben, a világ legnagyobb fedett sportlétesítményének számító Aspire Dome-ban, egy szabványméretű futballpályára épített ideiglenes medencében rajtol el vasárnap az úszók viadala.

Félreértés ne essék: a Dome-ban a futballpálya csupán egy a gigantikus épületen belül található sportlétesítmények között: ugyanazon tető alatt van még egy rendes atlétikai pálya (ezen van most a vízilabdázók medencéje), van egy normál uszoda, igaz, lelátók nélkül, ez a melegítő-medence, míg a többi teret, a kézilabda-, illetve kosárlabda-pályákat használják a vb-khez szükséges egyéb fontos igények kielégítésére, így a csapatok felkészülési placcai és a sajtóközpont kerültek ezekre.

Nos, itt kell helytállni – ami nem lesz könnyű, igazából senkinek sem. Mert akármilyen impozáns is a létesítmény, és csinálták meg nagyon profin a medencéket, az időzítés rémes: még soha nem rendeztek olimpia évében világbajnokságot, és mindenki őszintén reméli, hogy többé nem is fognak. Valamelyest kényszerpályán mozgott a világszövetség, hiszen a Covid által megborított versenynaptár csak jövőre áll vissza a régi rendre – vb-k páratlan években –, a katariak viszont korábban közölték, a mostani időpont az utolsó, hogy hajlandók az eredetileg 2023-ra tervezett eseményt megrendezni, ha ez nem tetszik, kérik vissza a pénzüket. Annál komolyabb az általuk befizetett összeg, hogy arról a World Aquatics lemondjon, úgyhogy maradt a február; ez viszont azzal jár, hogy sztárok sokasága marad távol, és alig akad olyan, aki igazán csúcsformára élesítve áll majd rajtkőre.

Ezzel együtt azért jó esély nyílik egy-egy döntős szereplésre, tán többre is, több úszónknak is top 8-as a nevezési ideje, de ahogy Gellért Gábor mondta: „Az esély adott, de a gólhelyzetet be is kell rúgni.” Egyébként pedig szintet úszni vagy a meglévőn javítani is lehet, és ugyanolyan pénzdíjak vannak feldobva, mint bármelyik másik, „normál” időpontban bonyolított vb-n, azaz a győztesek 20 ezer dollárral gazdagodnak, de a döntőbe jutás minimum 2000-rel kecsegtet, ennyi jár ugyanis a nyolcadiknak is.

Természetesen a többség nem a dollárokért ugrik a vízbe, mintsem az elitszintű versenyzési lehetőség miatt, ami jól szolgálja az olimpiai felkészülést. „Ez egy extrém időpontban rendezett világbajnokság, amelynek a két legjobbunk nélkül megyünk neki, úgyhogy látnunk kell: most nem reális az éremszerzés – mondta korábban Sós Csaba szövetségi kapitány, utalva az elmúlt két vb-n aranyérmes Milák Kristóf és Kós Hubert távolmaradására. – Ez az esemény sokkal inkább a versenyzésről szól, arról, hogy aki az olimpián jobb eredményre vágyik, az megint ússza le a távját kétszer vagy háromszor a lehető legjobban, és persze remélem, további olimpiai szintek is születnek.”

Ami pedig a váltókat illeti, mint ismert, a speciális versenynaptárra való tekintettel a dohai vb kínálja az utolsó esélyt, hogy kvalifikáljon egy-egy nemzet a párizsi játékokra. A fukuokai vb első három helyezettje mellett a két világbajnokság összevetésében további 13 legjobb időt elérő váltó szerez automatikusan indulási jogot. Ellentétben a korábbi olimpiákkal, Dohában kialakulnak a párizsi mezőnyök, azaz megszűnt a régi 12+4-es formula, hogy a játékokat megelőző utolsó vb első 12 helyezettje és a négy további legjobb időt úszó kvartett vehet részt.

„Végignéztük-elemeztük a lehetőségeket, úgy gondolom, a mixed váltók kivételével mindenhol reális esélyünk van az olimpia részvételre, de bravúrral minden olyan távon sikerülhet, ahol rajthoz állunk” – összegzett a kapitány.

A nyitónapon Pádár Nikolettnek és Rasovszky Kristófnak szurkolhatunk 400 gyorson, Sebestyén Dalmának 200 vegyesen, Szabó Szebasztiánnak 50 pillangón, illetve ő a gyorsváltóban is ott lesz Németh Nándor, Mészáros Dániel és Jászó Ádám társaságában. A korábbi nevezések annyiban változtak, hogy Késely Ajna nem indul négyszázon, mivel a másnapi 1500-ra összpontosít, Sebestyén Dalma pedig a 200 vegyesre fókuszál, így elengedte a 100 pillangót.

Úszás, medencés vb-csapat

Férfiak

Betlehem Dávid (3. nap: 800m gyors, 7. nap: 1500m gyors)

Holló Balázs (4. nap: 200m vegyes, 8. nap: 400m vegyes)

Jászó Ádám (2. nap: 100m hát, 7. nap: 50m hát)

Márton Richárd (3. nap: 200m pillangó)

Németh Nándor (2. nap: 200m gyors, 4. nap: 100m gyors)

Rasovszky Kristóf (1. nap: 400m gyors, 3. nap: 800m gyors, 7. nap: 1500m gyors)

Szabó Szebasztián (1. nap: 50m pillangó, 4. nap: 100m gyors, 6. nap: 50m gyors)

Telegdy Ádám (5. nap: 200m hát)

4x100m gyors (1. nap: Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Jászó Ádám)

4x100m vegyes (8. nap: Jászó Ádám, Sós Dániel, Márton Richárd, Németh Nándor)

Nők

Kapás Boglárka (4. nap: 200m pillangó, 8. nap: 400m vegyes)

Késely Ajna (2. nap: 1500m gyors, 6. nap: 800m gyors)

Molnár Dóra (6. nap: 200m hát)

Pádár Nikolett (1. nap: 400m gyors, 3. nap: 200m gyors, 5.  nap: 100m gyors)

Sebestyén Dalma (1. nap: 200m vegyes, 4. nap: 200m pillangó)

Szabó-Feltóthy Eszter (2. nap: 100m hát, 6. nap: 200m hát)

4x200m gyorsváltó (5. nap: Pádár Nikolett, Ábrahám Minna, Késely Ajna, Kapás Boglárka v. Ugrai Panna)

4x100m vegyes (8. nap: Komoróczy Lora, Békési Eszter, Ugrai Panna, Senánszky Petra)

Mixed váltók

Mixed 4x100m vegyesváltó (4. nap: Jászó Ádám, Békési Eszter, Márton Richárd, Senánszky Petra)

Mixed 4x100m gyorsváltó (7. nap – névsor helyszíni döntés alapján)

Magyar Úszó Szövetség