A sportok királynője csóválja a fejét

Négy évre eltiltotta Kenyai Doppingellenes Ügynökség (ADAK) a 800 méteren olimpiai döntős kenyai futót, Michael Sarunit. A 28 éves atlétát 2022-ben egy nairobi hotelben akarták tesztelni, de egy ismerősét vette rá a mintaadásra, ő pedig megszökött. A doppingellenőrök észrevették a csalást, és tettét a mintavétel megtagadásaként és a tesztelési helyszínről való szökésre tett erőfeszítésnek minősítették, mindkettő súlyosan megsértette a doppingellenes szabályokat. Ezért a versenyzési jogát 2023 januárjában felfüggesztették, majd most négy évre eltiltották, 2027. augusztus végéig nem versenyezhet.

Kenya minden erőfeszítése ellenére sem tud úrrá lenni a doppingproblémán. Csak az elmúlt öt évben közel 100 sportolóját tiltották el doppingolás miatt, legtöbbjük hosszútávfutó volt. Kedden az ADAK 44 kenyai sportoló eltiltását jelentette be, köztük atlétákat, labdarúgókat és úszókat.

A doppingszabályok megsértése miatt felfüggesztették a budapesti atlétikai világbajnokságon 5000 méteren ezüstérmes Mo Katir versenyzési jogát. A spanyol atlétára azért szabták ki a büntetést, mert tavaly három doppingtesztet is elmulasztott, de Katir a szerdai közleményében jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen.

„Úgy gondolom, hogy az elmúlt 12 hónapban három helymeghatározási hiba miatt nem történt jogsértés. A jelentett hibák némelyikénél elérhető voltam az általam megadott helyen, dátumon és időpontban” – fogalmazott a 25 éves közép- és hosszútáv futó, aki hangsúlyozta, az elmúlt hónapok során számos versenyen kívüli doppingvizsgálaton vettek tőle vizelet- és vérmintát a legkisebb probléma nélkül. A marokkói születésű Katir a 2022-es, eugene-i szabadtéri világbajnokságon 1500 méteren lett bronzérmes, míg tavaly Budapesten 5000 méteren másodikként ért célba, akárcsak két éve a müncheni kontinensviadalon. Fedett pályán 3000 méteren világcsúcstartó, míg szabadtéren 5000 méteren övé az Európa-csúcs.

A magyar atlétikában ritka a doppingeset, ezúttal azonban tiltott szer használata miatt négyéves eltiltást kapott Máté Tamás, a 200 méteres síkfutás országos csúcstartója. A Ferencváros sprintere a Magyar Antidopping Csoport (MACS) honlapjára felkerült lista szerint a GHRP-2 nevű teljesítményfokozóval bukott le és 2027. április 20-ig semmilyen versenyen, edzésen, edzőtáborban nem vehet részt, valamint sportszakemberként sem tevékenykedhet. Ez a szer az interneten viszonylag olcsón beszerezhető, a növekedési hormont serkenti, szakemberek szerint nem tartozik a leghatékonyabb készítmények közé.

Az egy nap három eset is azt bizonyítja, hogy a sportok királynője, az atlétika továbbra is doppingérzékeny sportág, amely ugyan évtizedek óta küzd a megtisztulásért.

Írta a Magyar Hírlap