FIFA-gála férfi főszereplők nélkül

A legjobb férfi labdarúgók végeredménye azért volt meglepő, mert a tavalyi díjkiosztót februárban, a katari világbajnokság után rendezték, s akkor már a szavazók figyelembe vehették a vb-n nyújtott teljesítményt. Ezért győzhetett a világbajnok argentin válogatott szövetségi kapitánya, Lionel Messi.

A FIFA a 2023-as évi szavazás előtt hangsúlyozta, hogy a voksolok csak a világbajnokság óta nyújtott teljesítményeket vegyék figyelembe.

Nos, ebben az időszakban Messi egyáltalán nem nyújtott kiemelkedőt, a tavaszi idényben mindössze kilenc gólt szerzett a francia bajnokságot nyerő PSG csapatában, majd az új együttesében, az Inter Miamiban hét mérkőzésen tíz találatot. Haalandnak viszont döntő szerepe volt abban, hogy a Manchester City megnyerte a Bajnokok Ligáját, az angol bajnokságot és az FA-kupát is. A norvég világklasszis 36 gólt szerzett a Premier League-ben, s 52-öt a szezonban, amely klubrekord.

Mindezek ellenére Messi és Haaland is egyformán 48-48 pontot ért el, s a szabályzat szerint a nemzeti válogatott csapatkapitányainak a szavazatai döntöttek. Ebben az összevetésben Messi 13-11 aranyban nyert. A 36 éves argentint 107 csapatkapitány jelölte az első helyre, míg az előző idényben triplázó norvégot csak 64-en. Érdekesség, hogy a Belgiumot csapatkapitányként képviselő Romelu Lukakunál Messi, Mbappé, Haaland volt a sorrend, Argentína csapatkapitányaként Messi is voksolt, nála Haaland nyert, Kylian Mbappé lett a második, míg Julián Álvarez végzett a harmadik helyen.

A szövetségi kapitányok közül az argentin Lionel Scaloninál Messi nyert, megelőzve Álvarezt és Mbappét. A francia Didier Deschamps Kylian Mbappét látta a legjobbnak, megelőzve Haalandot és Messit, míg a norvég Stale Solbakken a Haaland, De Bruyne, Mbappé hármasra szavazott.

A magyar válogatott szövetségi kapitánynál, Marco Rossinál az első helyen Haaland végzett, a másodikon Messi, a harmadikon Mbappé, a válogatott csapatkapitánya, Szoboszlai Dominik ugyanilyen sorrendet állított fel.

A némileg meglepő végeredmény után még azt sem lehet mondani, hogy hozzá nem értők szavazata döntött, azt viszont igen, hogy nem mindenki a FIFA által meghatározott időszak teljesítményt vette figyelembe. Valószínűleg ezt érezhette a nyolcadszor első Messi is, ezért nem jött el a gálára Londonba.

Mindenesetre nagyon kínos volt, hogy a legrangosabb díj átadásakor egyetlen főszereplő sem volt jelen, ezért tréfálkozva a műsorvezető, Thierry Henry vette át a győztesnek járó trófeát.

Írta a Magyar Hírlap