Kriptopiac, csalás, megtévesztés – miért perlik 1 milliárdra Ronaldót?

Cristiano Ronaldo egy 1 milliárd dolláros csoportos perrel néz szembe az Egyesült Államokban, miután a közösségi médiában népszerűsítette a Binance kirptopénztőzsdéjét.

A Binance renoméja a közelmúltban igencsak nagy károkat szenvedett: nemrégiben a cég vezérigazgatója, Changpeng Zhao lemondott posztjáról, miután bűnösnek vallotta magát pénzmosás vétségében. Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma azt is közölte, hogy a Binance-nak 4,3 milliárd dolláros büntetést kell fizetnie, és be kell számolnia gyanús tevékenységeiről a szövetségi hatóságoknak.

Az ügy előzményeként tudni kell, hogy még tavaly novemberben Cristiano Ronaldo NFT-kollekciót indított a céggel közösen,

akkor a legolcsóbb terméket 77 dollárért adták, ám most, egy évvel később ez körülbelül 1 dollárba kerül. Emiatt a sértettek Floridában perlik a 38 éves játékost, azt állítva, hogy a Binance termékeinek közösségi médiás hirdetéseinek révén veszteséges befektetések felé terelték őket.

Mégis mit tett Ronaldo?

A világklasszis focista még 2022 novemberében jelentette be a Binance-szel való kapcsolatát, de a per szerint az üzletet már hónapokkal korábban aláírták a felek a CR7 NFT-kollekcióról.

S hogy mi az az NFT? Olyan virtuális eszközök, amelyek a kriptovaluták, például a bitcoin alapjául szolgáló blokklánc-technológián alapulnak, és befektetésként vásárolhatók, értékesíthetők. Ezeket a digitális eszközöket online lehet megvásárolni és kereskedni velük. Ehhez kapcsolódott a nyereményekkel – például a Ronaldóval való találkozás lehetőségével – járó versenyekre való belépés.

S míg egy-két évvel ezelőtt az NFT-ket széles körben a szurkolói elkötelezettség jövőjeként emlegették a labdarúgásban, a hype nagyrészt elhalt, mivel a tokenek ára bezuhant.

A perben részletesen kifejtik, hogy Ronaldo nem csak az NFT-ket, hanem általában a Binance-t is többször reklámozta a közösségi oldalain, többek között a múlt hónapban is.

Mi a konkrét vád Ronaldo ellen?

A kereset szerint a partnerség átfogó célja az volt, hogy Ronaldo „segítsen a Binance-nak abban, hogy a vállalat potenciális és leendő ügyfeleit reklámtevékenységével felhajtsa és befektetésre ösztönözze Floridából és országszerte”. Magyarul: hírneve segítségével pénzt termeljen a cégnek ügyfélszerzés által. A perirat azt is megjegyzi, hogy a Binance szerepel Ronaldo személyes weboldalán az „Olyan márkákkal dolgozom együtt, amelyekben hiszek” című menüpont alatt.

A befektetők azt állítják, Ronaldo felelős azért, hogy elvesztették a pénzüket, mert szerintük az a tény, hogy a Binance-szel közös NFT-kollekcióját reklámozta, komolyan félrevezette őket abban a hitben, hogy a platformon tartott kriptoeszközök biztonságosak, és elkerülhetik a bajt, miszerint be nem regisztrált értékpapírokba fektetnek be, miközben állításuk szerint ez nem így volt. Sőt azt mondják, hogy

Ronaldo tudta vagy tudnia kellett volna ezt, és hogy a Binance népszerűsítésével – anélkül, hogy nyilvánosságra hozta volna, mennyit fizetnek neki ezért – „tisztességtelen és megtévesztő gyakorlatot” folytatott.

A vád szerint, miután bejelentették a CR7-kollekciót, az NFT-vel kapcsolatos online keresések száma őrületesen felpörgött, sőt, a „Binance” kulcsszóval történő keresések 500 százalékos növekedést produkáltak, a prémium szintű NFT-k pedig az első héten elfogytak.

A perben azzal érvelnek, hogy miután a felhasználók regisztráltak a Binance-ra – elsősorban azért, hogy hozzáférjenek Ronaldo NFT-jeihez és a hozzá kapcsolódó előnyökhöz – nagyobb valószínűséggel fektettek be a vállalatnál más célokra is. Ez magában foglalta a pénzügyi szabályozók által hivatalosan nem szabályozott kriptopénz tokenek vásárlását. Mivel a sértettek úgy vélik, hogy a focistának óriási szerepe volt ebben a csalásban, egymilliárd dolláros kártérítésre perlik.

Mi az a be nem jegyzett értékpapír?

Az amerikai hatóságok szerint a legtöbb kriptotermék nem különbözik a részvényektől, kötvényektől és más értékpapíroktól. Ennek alapján a tőzsdeként működő és a kriptotermékek kereskedelméhez platformot biztosító cégeket ugyanúgy be kell jegyezni, mint bármely tőzsdét vagy brókercéget, amely részvény- vagy kötvénykereskedelmet végez vagy közvetít.

„A bizonyítékok most már azt mutatják, hogy a Binance csalása csak a nem bejegyzett értékpapírok kínálása és értékesítése révén érhetett el ilyen magasságokat, a világ néhány leggazdagabb, leghatalmasabb és legelismertebb szervezetének és hírességének készséges segítségével és közreműködésével, mint amilyen az alperes, Ronaldo is” – áll a keresetben, hozzátéve, hogy a közösségi média-influencerek, mint Ronaldo, jelentős szerepet játszottak a Binance felemelkedésében azzal, hogy reklámozták ezeket a nem bejegyzett értékpapírokat.

Messi is célkeresztbe kerülhet?

Az elmúlt néhány évben a kriptopénzekkel foglalkozó vállalatok számos futballistával és klubbal dolgoztak együtt, hogy termékeiket népszerűsítsék. Bennfentesek szerint ennek az az oka, hogy

a sport a legolcsóbb – és egyben legkézenfekvőbb – terep arra, hogy fiatal férfiaknak piacra dobjanak olyan fiatal férfiakat, akit érdekel a futball és a kriptovaluta is.

A nagy felhajtás ellenére – amikor a kriptopénzek árai a pandémia alatt elkezdtek fellendülni, ezzel rettentő gazdaggá téve nagyon sok embert – a dolgok most már sokkal kevésbé tűnnek rózsásnak. A tokenek ára ugyanis meredek zuhanórepülésbe kezdett, így számos klub és ismert játékos kihátrált ezekből a megállapodásokból.

Pont azért feltűnő, hogy a kriptotermékeket népszerűsítő játékosok számának csökkenése ellenére két futballista még mindig ezt teszi: Ronaldo mellett Lionel Messi az, aki több kriptopénz-céget is reklámozott – még az elmúlt hónapokban is. A pályán elért sikereik miatt valószínűleg nincs szükségük a pénzre, de valamiért mégis megteszik.

Ez két férfi a világ két legtöbb követőjével rendelkező ember az Instagramon, ketten együtt több mint 1 milliárd követővel rendelkeznek – így a vállalatoknak bőven megéri a pénz, amit kifizetnek nekik a hirdetésekért.

Egyelőre nem merült fel, hogy Messi promóciói illegálisak lennének, de bárki, aki kriptovalutát népszerűsít, az amerikai hatóságok érdeklődésének középpontjába kerül, s egészen biztos, hogy a Ronaldo-per végkimenetelétől függetlenül mindenkinek célkereszt kerül a hátára, akinek a felelőssége csak egy kicsit is felmerül tőzsdei, kereskedési csalások kapcsán.

Írta a Magyar Hírlap