Magyar–francia fogatcsata is lehet Haras du Pinben

– Hogy sikerült a felkészülése, milyen visszajelzést kapott az idei nemzetközi versenyeken?

– Jól sikerült a felkészülésünk a lovaimmal a negyedik felnőtt világbajnokságunkra, mert korábban a juniorok mezőnyében is győztem. Négy nemzetközi versenyen indultam, hármat megnyertem, egyet pedig a maraton kocsim fékhibája miatt fel kellett adnom. Nem siettem a formába hozást, úgy építettem fel edzőmmel, Claudio Fumagallival a felkészülést, hogy lovaim csak szeptember végén, a világbajnokságon legyenek a legjobb formában.

– Ennek ellenére két hónapja a beekbergeni világkupa-versenyen díjhajtásban tíz ponttal előzte meg riválisait, ami nagyon jelentős előny. Hogyan áll a másik két versenyszámban?

– Továbbra is a legerősebb számom a díjhajtás, ami az idomítás vizsgája. S a jól idomított ló, a többi számban is előnyös. Az idei eredményeim azt mutatták, hogy a maratonhajtás mellett az akadályhajtásom is biztosabb lett.

– Kik és mely csapatok lehetnek a legnagyobb riválisok?

– Az idei nemzetközi versenyeken is látható volt, hogy egyre erősebb és kiegyensúlyozottabb az élmezőny. Ráadásul egyéniben az egyik legnagyobb ellenfelem a hazai pályán versenyző, világbajnoki ezüstérmes francia Franck Grimonprez lehet. A csapatversenyben a svájciak sokat erősödtek, s a német, a francia és a magyar is éremért küzdhet..

– Szokatlanul nagy létszámú, hétfős a magyar vébéválogatott.

– Igen, mert a rendezők nagy mezőnyű világbajnokságot akartak szervezni, ezért a háromfős csapat mellet egy nemzetből négy egyéni induló is versenyezhet. Így kilencvenhárom fogat fog csatázni.

– Hogyan lehet ezt majd lebonyolítani?

– Ez legyen a franciák gondja. Mindenesetre mi felkészültünk arra, hogy korán kelünk és későn fekszünk Haras du Pinben. Mivel a rajtig bármi megtörténhet, ezért a háromfős csapat összeállítását csak a helyszínen jelöli ki a szakvezetés.

– Történelmet írhat a világbajnokságon azzal, hogy sorrendben negyedszer nyerhet?

– A fogathajtás nem egy egyszemélyes fizikai sportág, amelyben csak forma dönthet. Nálunk három élőlény összehangolt, hibátlan teljesítménye kell a sikerhez, amelyet rengeteg külső tényező befolyásolhat. Például az időjárástól kezdve a pályára beszaladó kutyáig. Ígérem, mindent megteszünk azért, hogy jövő vasárnap délután eljátsszák a magyar himnuszt az egykori császári ménesben.

A világbajnoki magyar csapat: Hölle Martin, ifj. Dobrovitz József, Fekete György, Kákonyi Norbert, Osztertag Kristóf. Penzer László, Tóth Andrea