Döntős a férfi kajak- és kenupáros, a nők kiestek

MH/MTI
2023. augusztus 26. szombat. 17:52
Frissítve: 2023. augusztus 26. 17:58

 A szombat délutáni középfutamos programban minden számban az első három hely ért finálét.

Nádas Bence és Kopasz Bálint címvédőként versenyez Németországban, és eddig magabiztos teljesítményt nyújtott. Most sem volt ez másként, ugyan a nagyon bekezdő németektől kikaptak, de a második helyük és a továbbjutásuk nem forgott veszélyben. A döntőben az első hat hely ér majd párizsi indulási jogot, de mivel Nádas a négyessel már szerzett egy kvótát, Kopasz teheti teljessé a magyar férfi kajakos olimpiai csapat létszámát, amely maximum hat lehet.

„Egy fokkal talán jobban sikerült ez a pálya, mint az előfutam, több energiát tudtunk leadni. Örülök, hogy döntőbe jutottunk, és remélem, hogy holnap tudunk hozni egy tavalyi formát” – fogalmazott Nádas.

„Remélem én is, hogy a fináléban úgy indítjuk majd meg a hajót az utolsó kétszázon, mint a halifaxi vb-n vagy a tavalyi Eb-n” – tette hozzá Kopasz.  

A kenus Korisánszky Dávid és Fekete Ádám a kissé elrontott előfutam után fogadkozott, hogy a középfutamra összeáll majd a fejükben a pálya, és be is tartották ígéretüket. Bár a várakozásoknak megfelelően nagy volt a harc a továbbjutó helyekért – ráadásul megint meg kellett ismételni a rajtot –, a magyarok viszonylag simán kaparintották meg a harmadik pozíciót, így a vasárnapi döntőben már csak egy riválisukat kell megelőzniük ahhoz, hogy kvótát szerezzenek Magyarországnak.

„Tegnap kétszer is edzettünk, és mindkétszer olyan teljesítményt nyújtottunk, amely önbizalmat és magabiztosságot adott a mai napra. Nagyon jó pályát jöttünk, de ebben még mindig van egy kevés. Ha ezt helyretesszük, akkor a döntőben bármi lehet, bár nagyon szoros lesz, ebben biztos vagyok. Nagy kő esett le a szívemről, hogy bejutottunk, több száz magyar férfi kenust képviselve megyünk előre a kvótáért” – nyilatkozott Fekete.  

A fiatal Fojt Sára, Pupp Noémi duónak az előfutamhoz hasonlóan nem sikerült a középfutam sem, a rossz rajt után messze voltak attól, hogy a továbbjutásért csatázzanak, s a nyolcadik helyük kiesést jelentett. Így ebben a számban a jövő évi pótkvalifikáció kínál majd lehetőséget arra, hogy a fennmaradó két női kajakos kvótát begyűjtse a magyar válogatott.

Az egység tagjai rendkívül csalódottak voltak a befutó után, de Pupp Noémi saját megfogalmazása szerint „bevállalta” az értékelést.

„Nehéz szavakat találni. Most sem kaptuk el jól a rajtot, de nem ezzel volt a probléma. Úgy éreztem, hogy nem találom Sári ritmusát, úgy éreztem, kiesek a hajóból, egyszer le is kellett támasztanom. Nem akarok kifogásokat keresni, ez most az én saram volt. Át kell értékelnem magamban a dolgokat, hogy hogyan tovább, hogy itt van-e a helyem” – mondta.

Az MTI kérdésére úgy fogalmazott: amióta kijöttek a versenyre, semmi nem sikerült nekik.

„A körülmények sem voltak megfelelőek, aztán jött az elrontott előfutam, amely nem volt hozzánk méltó, majd a tegnapi viharos nap, amikor nem tudtunk edzeni, mert leküldtek minket a pályáról. Most pedig ez a középfutam” – fogalmazott.      
Ami az olimpia programjában nem szereplő számokat illeti: Balla Virág és a Takács Kincső, Hajdu Jonatán duó remek versenyzéssel megnyerte futamát C–1, illetve vegyes C–2 500 méteren, a pénteken, párosban bronzérmes Lucz Anna azonban némi meglepetésre lemaradt a döntőről K–1 200-on, mert csak negyedikként ért célba a futamában, így ő vasárnap a B fináléban lesz érdekelt.
    A zárónapon 12 A döntőt rendeznek a vb-n, tízben lesz magyar hajó.
    A vasárnapi program:
paradöntők, 11.00
200, 500 és 1000 méteres, valamint 500 méter vegyes döntők, 11.28
5000 méteres döntők, 14.04